Tillstånd slutförvar för använt kärnbränsle

Illustration: SKB

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har fått tillstånd enligt miljöbalken att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Tillståndet omfattar en inkapslingsanläggning i Simpevarp, Oskarshamns kommun, och ett slutförvar i Forsmark, Östhammars kommun.

SKB ansökte 2011 hos mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt om tillstånd att slutförvara använt kärnbränsle och kärnavfall. Efter en längre huvudförhandling 2017 lämnade domstolen sitt yttrande till regeringen 2018. Regeringen beslutade den 27 januari 2022 att verksamheten är tillåtlig enligt miljöbalken. Domstolen ger nu SKB tillstånd och fastställer de villkor som ska gälla för verksamheten. SKB får dessutom påbörja arbetena även om domen överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Tillståndet gäller för kärnavfall från de tolv svenska reaktorerna (varav sex är i drift) som ingår i det nuvarande svenska kärnkraftsprogrammet. Kärnavfall från eventuella framtida kärnkraftsprogram omfattas dock inte av detta tillstånd. Verksamheten beräknas pågå i cirka 70 år, men den kan förlängas om exempelvis de befintliga reaktorernas drifttid förlängs.

Slutförvaringen sker med hjälp av en kapsel med ett 50 mm tjockt kopparhölje som omsluter kärnavfallet, en buffert av lera som omger kapseln, och berget i Forsmark. Kapslarna kommer att placeras på cirka 500 meters djup i berggrunden.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) reagerade snabbt på beslutet och menar i ett pressmeddelande att miljödomstolen har beslutat om alltför svaga villkor för tillståndet. 

– Med så här svaga villkor borde kärnbränsleförvaret inte byggas, säger Linda Birkedal, ordförande för MKG.

Föreningen efterlyser striktare villkor för att garantera den långsiktiga säkerheten. De anser att det finns en risk att förvaret börjar läcka radioaktiva ämnen efter bara några hundra år om de konstgjorda barriärerna av koppar och lera inte fungerar som planerat. Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har även uttryckt stark kritik mot användningen av koppar som inkapslingsmaterial.