Olika åsikter kring tullar på titandioxid

Paula Salastie, koncernchef Teknos, föreslår att tullarna för TiO2 införs under en övergångsperiod. Foto: Depositphotos, Teknos.

EU:s beslut om antidumpningstullar på import av titandioxid (TiO2) från Kina har väckt starka reaktioner från olika aktörer inom industrin. Den europeiska branschföreningen CEPE uttrycker oro för de negativa konsekvenserna av tullarna och tycker att de ska förkastas. Det finska färgföretaget Teknos föreslår en gradvis implementering som en kompromisslösning.

CEPE vill förkasta antidumpningstullarna helt

CEPE, som representerar färgindustrin i Europa, varnar för att antidumpningstullarna kan få allvarliga följder för industrin. TiO2 utgör en central råvara och står för upp till 40 % av råvarukostnaden i färgtillverkning. Tullarna hotar sektorns lönsamhet och kan resultera i ökade kostnader som drabbar små och medelstora företag hårt. Dessutom saknar europeiska TiO2-leverantörer tillräcklig kapacitet för att möta efterfrågan, vilket gör import från Kina oumbärlig på kort sikt.

CEPE argumenterar vidare att tullarna kan minska EU-baserade företags globala konkurrenskraft. Med högre produktionskostnader riskerar EU:s färgtillverkare att förlora marknadsandelar både inom och utanför Europa. Detta hotar inte bara jobben för de över 150 000 personer som är anställda i sektorn, utan även långsiktiga investeringar inom regionen.

Teknos föreslår övergångsperiod

Teknos delar CEPE:s oro men föreslår en gradvis introduktion av tullarna som en lösning för att mildra konsekvenserna. Företaget understryker att den europeiska marknaden fortfarande är beroende av kinesisk TiO2 för att täcka ungefär 10 % av sitt behov, men att abrupt införa tullar skulle leda till ökade kostnader som kan försvåra för både små och stora aktörer att anpassa sig.

Teknos föreslår en övergångsperiod på minst 18 månader för att ge industrin tid att anpassa sig. Detta inkluderar omställningar i leveranskedjor, produktkvalifikationer och långsiktiga kundprojekt. De lyfter också fram att en längre infasningsperiod av tullarna skulle ge aktörerna inom värdekedjan möjlighet att stegvis öka kapaciteten och säkerställa stabilitet i tillgången.

Företaget betonar vikten av att tullarna implementeras på ett sätt som skapar rättvisa handelsvillkor och stödjer en hållbar industriverksamhet. Detta skulle minska risken för att europeiska företag tvingas lägga ner eller flytta produktionen utanför EU.