IKEM vädjar om resurser till myndigheters tillsyn

Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på IKEM, betonar betydelsen av tillsyn från myndigheterna. Foto: Bengt Säll

I regeringen statsbudgeten för 2025 finns, enligt IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) flera efterlängtade budgetnyheter. Forskningssatsningar på bioteknik och innovation och en sänkt gräns för expertskatt är särskilt välkomna bland IKEM:s kunskapsintensiva industriföretag. Dessutom förlängs och förstärks klimatklivet, ett investeringsstöd för minskade utsläpp. Nu förväntar sig IKEM att myndigheterna också får de resurser som krävs för att stötta industrins omställning och värna dess konkurrenskraft. Våren har präglats av varsel om uppsägningar inom både Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.

–  Kompetensförlusten inom expertmyndigheterna riskerar bli förödande för industrins internationella konkurrenskraft och gröna omställning. Industrin vill och kan ställa om, men det ställer höga krav på att myndighetssverige upprätthåller en god tillsyn och säkerställer en konkurrenskraftig implementering EU-lagstiftning. Vi förväntar oss att regeringen i budgeten värnar industrin genom att säkerställa tillräckliga budgetramar för expertmyndigheternas tillsynsarbete, lagstiftningsarbete och företagsstöd, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM, i ett pressmeddelande.

Europa har en av världens strängaste kemikalielagstiftning, men trots det förekommer flertalet illegala och skadliga kemikalier i kläder, leksaker, smycken och annat. Rapporter visar att 92 % av de illegala ämnena som återfinns importeras från utomeuropeiska länder.

– Vi är överens om att skydda människors hälsa och miljö genom en lagstiftning som säkerställer en trygg hantering av farliga ämnen. Den låga efterlevnaden, framför allt inom e-handel, är farlig och riskerar dessutom försvaga konkurrenskraften för alla de europeiska kemiföretagen som följer regelverken om tillsynen inte har de resurser som krävs, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.