Storskalig testbädd för ytbehandling med grafen på papperssubstrat

I ett grafenprojekt har Mittuniversitetet, UMV Coating Systems och Mondi Dynäs skapat Sveriges första storskaliga testbädd för rulle-till-rulle-bestrykning.

En storskalig testbädd för ytbehandling med grafen, som möjliggör steget från labbforskning till demonstration av pilotproduktion, har tagits fram av Mittuniversitetet tillsammans med UMV Coating Systems och Mondi Dynäs i ett SIO Grafen-projekt.

– Vi tror att många grafeninnovationer kommer att baseras på grafenkompositer applicerade på stora ytor av en mängd olika substrat. Men materialgeometrin och den komplexa reologin för grafen och grafenkompositer i vattendispersion gör det utmanande att bestryka dessa i en konventionell storskalig rulle-till-rulle-process med tillräcklig skikttjocklek, förklarar Nicklas Blomquist, projektledare, forskare och universitetslektor vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande. 

Idag kan grafen produceras i stor skala och användas med biobaserade bindemedel i kompositer för exempelvis energilagringsapplikationer. I projektet har parterna skapat och demonstrerat en testbädd för rulle-till-rulle-bestrykning av grafenkompositer med storskalig teknik. Det har inneburit upprepade experiment, utveckling av utrustning, utvärdering av våtstarka papperssubstrat, modifiering av bestrykningsmedia och utveckling av karakteriseringsmetoder.

Testbädden baseras på UMV:s redan avancerade pilotbestrykningsanläggning. Under projektet har den kompletterats med ny kunskap, metoder och teknik för att med hög precision kunna bestryka grafenkompositer på papperssubstrat i stor skala.

Testbädden kan i dagsläget bestryka grafenkompositer på papperssubstrat med upp till 600 mm bredd i hastigheter mellan 30–300 meter per minut med hög bestrykningskvalitet.

Testbädden är tillgänglig för alla som vill testa en idé eller ett nytt koncept innan nyinvestering i stor och kostsam utrustning.