Ytbehandling på Trä & Teknik 3–6 september

Foto: Svenska Mässan

Mässan Trä och Teknik i Göteborg är en av Sveriges största och mest betydelsefulla mässor för träindustrin. Mässan har arrangerats sedan 1982 på Svenska Mässan i Göteborg och genomförs igen den 3–6 september 2024. Bland de cirka 200 utställarna finns flera företag med kunskap och produkter för ytbehandling av trä.

Årets mässa har fyra teman i fokus. Ett är den cirkulära tillverkningen inom träindustrin. Kunskap om smart användning av befintliga resurser genom återbruk och återtillverkning är nödvändigt. Ett annat tema är det hållbara samhällsbyggandet i trä. Kraven på byggsektorn ökar på att minimera miljöpåverkan och här spelar trä en central roll. Trä används idag i allt större utsträckning, till exempel i höghus och vindkraftverk. Mässan kommer också att belysa vad globaliseringen inom träindustrin har medfört för möjligheter och utmaningar.  Det fjärde temat är de centrala delarna av trävarukedjan och dess resurseffektivitet. 

Omfattande konferensprogram

Under mässans alla fyra dagar erbjuds ett fullmatat konferensprogram på två olika scener. Innehållet speglar mässans aktuella teman och ger stora möjligheter för besökarna att hitta intressanta föredrag. På mässans webbplats finns möjligheter att med hjälp av filter enkelt skapa sitt eget program.

Målning av trä är ett stort område

Målning av träbaserade material är ett mycket stort område och är en av de absolut största användarna av färg, speciellt om både industriell och yrkesmålning inkluderas. Det märks också på mässan där både leverantörer av färg och utrustning finns representerade. 

Bland de färgtillverkare som ställer ut märks bland annat de fem företag som också är godkända leverantörer av färg till tillverkare av Certifierad Målad Panel, CMP. Det är AkzoNobel, Jotun, PPG/Tikkurila, Sherwin-Williams och Teknos. Även utländska tillverkare som till exempel Adler från Österrike och de tyska företagen Osmo och Remmers kommer att visa upp sina produkter. Branschen har flera utmaningar. En är den förväntade begränsningen för hur mycket formaldehyd som får avges från varor, som släpps ut på marknaden efter den 6 augusti 2016. Det kommer att innebära svårigheter att använda syrahärdande lacker, som avger formaldehyd, vilket stimulerar till att undersöka olika alternativ. Färger som härdas med hjälp av UV/LED kan vara en lösning. 

Branschen arbetar även med att minska sitt koldioxidavtryck, bland annat genom att öka användningen av biobaserade bindemedel. Antalet produkter med hög andel biobaserat innehåll ökar. Andelen trä vid nybyggnation har haft en betydande ökning. Det gör bland annat att intresset för brandskyddsfärger ökar, något som också kommer att märkas på mässan. 

Appliceringsteknik

De två dominanterna för applicering av färg på trä är Wagner och Sames, samt deras svenska återförsäljare Coverspray, som båda visar upp sina produktportföljer på mässan. Båda företagen tillhandahåller allt från enstaka komponenter till kompletta system för både våtfärg och pulver. Även anläggningsbyggare som Triab från Mölndal och danska företag som Ceetec och Prima-Vent ställer ut på mässan.

Triab visar kompletta målningsanläggningar och ugnssystem

Triab – Monter B01:21

Triab/Tri Innovations AB tillverkar kompletta målningsanläggningar och ugnssystem för våt- och pulverlackering sedan 1971. För trä- och möbelindustrin har Triab utvecklat speciella sprutboxar och ugnssystem – IR-ugnar, konvektionsugnar, UV och UV LED-system samt Speedoven, som kombinerar fördelarna med IR- och konvektionsvärme. Fokus ligger på att utveckla miljövänliga och ekonomiska systemlösningar, som ger rätt produktkvalitet tillsammans med färgleverantören och kunden. Processen utvecklas och dokumenteras i Triabs testcenter i Mölndal. Under Trä & Teknikdagarna visar Triab exempel på olika målningsanläggningar för möbeldetaljer, lister, fasadpaneler samt pulverlackerade MDF-detaljer och på solitt trä.

Höga vindkrafttorn av trä

Modvion – Scen: Bygg och design

Wind of Change – så heter vindkraftverket vars turbin vilar på ett 105 meter högt torn byggt i nordisk gran. Konstruktionen som står en bit utanför Skara monterades under 2023 och är teknikföretaget Modvions första kommersiella verk. Trä ger lägre klimatpåverkan än stål och betong och har samtidigt en god förmåga att hantera dynamisk last. Styrkan per viktenhet är högre än för stål och betong. Dessutom har träkonstruktioner en lång livslängd. Särskilt när de, som i detta fall, skyddas i fallet med tjock ytbehandling och noggrant fogade skarvar. Den 6 september står Viktor Norbäck och David Olivegren på Trä & Tekniks scen och berättar om den revolutionära resan mot hållbara vindkraftverk. Det är ett av många intressanta föredrag under mässans späckade program.

Ny serie syrahärdande produkter som uppfyller den nya EU-förordningen

Sherwin-Williams – Monter C03:30

I och med den nya EU-förordningen kommer nya utsläppsregler av formaldehyd att gälla från halvårsskiftet 2026. Som ett resultat måste alla syrahärdande produkter som avger formaldehyd med det tidigare gränsvärdet bytas ut. Sherwin-Williams introducerar nu en ny lösningsmedelsbaserad serie som heter Care Ultra och som kommer att ersätta det nuvarande syrahärdande sortimentet. Serien inkluderar klara samt pigmenterade lösningsmedelsburna 2k syrahärdande system med både FA-fria formuleringar och lösningar med ultralåga emissioner. Care Ultra-serien är utformad för att enkelt uppfylla de nya regulatoriska kraven, så uppgradering till vår nya syrahärdande serie gör att du kan fortsätta använda denna välkända och robusta teknologi. Prestandan är densamma vad gäller reaktivitet, torktid och brukstid som de tidigare sortimenten. De kommer att tillåta dig att ha samma produktivitet och använda samma utrustning som tidigare, utan behov av ytterligare investeringar. Du kan läsa mer på wood.sherwin.eu.

En mångsidig produkt för olika typer av träfönster

Sherwin-Williams – Monter C03:30

Laqvin Top EG1560 är en 1k vattenburen täckfärg som passar bra för fönster och uppfyller höga industristandarder. EG1560 erbjuder en mångsidig lösning för flera olika ytbehandlingsbehov, vilket minskar produktionsstegen och behov av lagring. Detta kan i sin tur effektivisera verksamheten och potentiellt minska de totala kostnaderna, samtidigt som produkten är hållbar och estetiskt tilltalande. För mer information, besök wood.sherwin.eu.

Hallskiss och utställande ytbehandlingsföretag

Ytbehandlingsföretag på mässanMonter
Adler-Werk LackfabrikC02:33
AkzoNobel Industrsial CoatingsC01:39
CeetecB05:34
Coverspray InternationalC02:32
Ernst PC03:41
Färgbygge Produktion SverigeC02:40
GSI NordicB09:02
JotunC04:02
Osmo Holz und ColorC03:22
Ostermann ScandinaviaC01:24
PPGC01:31
Prima-VentB09:40
Remmers ScandinaviaC02:24
Sherwin-WilliamsC03:30
System HallB07:42
TeknosC01:17
Triab Tri InnovationsB01:21
WBP TradingC01:23
WagnerC01:05
Text: Ytforum